Du är här

Ulla Tang

Följ Ulla

Ulla Tang brinner för att rädda fötter. Den 29 april kliver hon upp på cykeln för att göra en 200 mil lång cykeltur genom Sverige. "Kolla min fot" är budskapet för Hoj17.

Vi frågar Ulla

Varför behöver fötter kontrolleras?
- Det är känt att många patienter med diabetes inte får sina fötter kontrollerade och det kan i sin tur leda till att problem inte upptäcks och att insatser fördröjs. Fotvård, lämpliga skor och inlägg och tidig kontakt med kompetent vårdpersonal kan rädda fötter från sår och amputation.

Varför en cykelturné?
- Jag har precis färdigställt min doktorsavhandling om fötter vid Sahlgrenska Akademin. I min forskning har jag studerat hur fötter undersöks och vilka inlägg och skor som ger bra skydd för fotskador. Under 35 år har jag bedömt mer än 500 000 tår i mitt arbete som fotterapeut och ortopedingenjör. Jag har länge drömt om en långtur på cykel. Nu tar jag en paus från mitt arbete på Ortopedteknik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och cyklar ut i landet, sprider kunskap, träffar människor och på plats få en uppfattning om fothälsan i Sverige. Under Hoj17 sker en kartläggning om personer med diabetes får den fothjälp som behövs.

Vad är målet med Hoj 17?
- Att alla som har diabetes ska fotundersökas och få den hjälp som behövs.

Varför behöver fötterna uppmärksammas?
- Fötter och vården av fötter har länge stoppats under bordet. Enkla åtgärder i rätt tid kan rädda fötter, Varje gång jag möter en patient som fått fotsår pga slarv i vården så blir jag lika ledsen. Med Hoj17 vill jag tillsammans med patientorganisationerna verka för att alla får en grundlig fotundersökning och får den hjälp som behövs.